Elkészült a Psalmus klip!

2022.05.04.

Elkészült a Psalmus klip!

Madrass – Psalmus Hungaricus-klip (avagy: Felkeresni minden magyart)
Elkészült a Madrass zenekar új klipje, a Psalmus Hungaricus (Magyar Zsoltár). A dal szövegének alapját Dsida Jenő azonos című zsolozsmaátiratának VI. része adta, zenéje Menyhei Balázs szerzeménye. A Madrass együttes értelmezése, feldolgozása a 2020-ban megjelent „Északról Délnek” című albumán található. A Psalmus-kisfilmet Gráf Péter rendezte.

Dsida Jenő 1907-ben, Szatmárnémetiben született és mindössze 31 évesen hunyt el Kolozsváron, szívelégtelenségben. A két világháború közötti erdélyi magyar értelmiség aktív tagja volt, részt vett a marosvécsi írótalálkozókon, a magyar kulturális élet olyan halhatatlan alakjai társaságában, mint Tamási Áron, Remenyik Sándor, Wass Albert, Áprily Lajos vagy Kós Károly. Ezek egyikén hangzott el Dsida Jenő talán legismertebb verse, a Psalmus Hungaricus. „Mikor befejezte” – idézte föl a történteket Wass Albert –, „könny volt mindenki szemében. Ekkor felállt Kós Károly, barázdás arcán hullottak a könnyek, odament Dsida Jenőhöz, megölelte és azt mondta neki: Te taknyos, hogy mersz ilyen szépet írni!”.

A versről, mint a magyar hazaszeretet és összetartozás megnyilvánulását, a román hatóságok próbáltak tudomást sem venni. Hivatalos megjelenésére még Magyarországon is több mint negyven évet kellett várni, csak 1980-ban került be a Dsida Jenő összes versét tartalmazó kötetbe.

A Psalmus Hungaricus megzenésítésére korábban Nagy Feró vállalkozott. Ő elsősorban az I. rész sorait használta, míg a Madrass zenekar a VI. részből építkezett.

Eredeti elképzelés szerint a Psalmushoz olyan klipet szerettünk volna forgatni, melyben az „Elindulok, mint egykor Csoma Sándor, hogy felkutassak minden magyart” Dsida-sora határozza meg a felvett képeket. Különleges – divatos szóval élve – roadmovie-t akartunk készíteni, szép tájakkal és emberekkel, találkozásokkal. Az élet azonban – ahogy szokott – máshogy akarta: kitört a koronavírus-járvány, és a zenekar életében is „befelé-fordulósabb” évek következtek. Így jutottunk el 2022-höz, amikor végre elkezdődhetett a forgatás Gráf Péterék segítségével. A kültéri felvételek tervét felváltotta az a koncepció, hogy a költemény üzenetét beltéri képsorokkal, és egyfajta belső utazással fogjuk bemutatni.

A történeti szál – természetesen alaposan leegyszerűsítve – annyi lett, hogy egy kislány egy padláson régi, emlékektől gazdag tárgyak segítségével kerül kapcsolatba mindazzal, ami összekapcsol minket, magyarokat. Előkerülnek családi emléktárgyak, képeslapok és egy ósdi falitérkép. „Porló csontú ősök” és „rég halott regösök” szellemei segítik a felidézést. Ahogy lassan kibomlanak a szálak és áll össze a zenészekből a teljes zenekar, kerül minden a helyére a dal végére.

vissza